Νίκη Τζαβέλα: «Διώκτης» των επενδύσεων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Παραχωρεί και υποχωρεί στα εθνικά θέματα


niki-tzavela2

Για παραχωρήσεις και υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτηρίζει «διώκτη» των επενδύσεων, κάνει λόγο μεταξύ άλλων η πρώην ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια για το αξίωμα με τη ΝΔ, Νίκη Τζαβέλα.

Σε συνέντευξη της στο GrTimes, αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις, που όπως υποστηρίζει θα έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για τη χώρα μας, χαρακτηρίζει αδιάφορη την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε και μιλάει για τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωβουλή.

Επίσης, απαντάει στο ερώτημα «πως θα έρθουν περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στη χώρα μας», βάζοντας σε προτεραιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ενώ σε ερώτηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνει πως η χώρας μας έχει μείνει πολύ πίσω, προτείνοντας την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα ζητήματα που προκύπτουν στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία και άλλες χώρες.

Μιλάει τέλος, για τους λόγους που την ώθησαν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, στον Αλέξη Αλεξιάδη.

Τι επιπτώσεις βλέπετε να έχει στην εξωτερική μας πολιτική η Συμφωνία των Πρεσπών; Ενισχύει ή αποδυναμώνει τη χώρα μας στη διεθνή σκηνή;

Σαφέστατα αρνητικές. Οι παραχωρήσεις που έγιναν με τη συγκεκριμένη συμφωνία, διαπιστώνουμε πως άνοιξαν την όρεξη και στους άλλους γείτονες μας, τον Ράμα και τον Ερντογάν, πράγμα που είναι εμφανές από τις εξελίξεις και όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, αυτής των υποχωρήσεων, διαπιστώνουμε από την Ελληνική κυβέρνηση και κάτι άλλο εντυπωσιακό. Μπαίνει η ίδια, από μόνη της, σε μια διαδικασία παραχωρήσεων. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, παρά μόνο παραχωρήσεις και με αυτό με κάνει να ανησυχώ πάρα πολύ για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Είναι αδιάφορο. Εκτός από χώρα με την οποία συνορεύουμε και έχουμε κάποιες οικονομικές σχέσεις, δεν προσφέρει κάτι άλλο. Τα Δυτικά Βαλκάνια θα αργήσουν πάρα πολύ να ενταχθούν στην Ε.Ε, για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς, είναι ότι πρέπει πρώτα να γίνει μια εμβάθυνση στις σχέσεις των χωρών που είναι ήδη μέλη και στη συνέχεια να μπορούμε να μιλήσουμε για περαιτέρω διεύρυνση. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να μιλάμε για Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, για ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, για ενιαία εξωτερική πολιτική, πράγματα που μέχρι σήμερα δεν τα βλέπουμε.

Διαπιστώνουμε επίσης, ότι ήταν μεγάλο σφάλμα η διεύρυνση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Δεν κοιτάξαμε να κάνουμε μια πραγματική Ένωση…

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωβουλή, ποιες πιστεύετε ότι θα είναι;

Στο πλαίσιο που σας προανέφερα, νομίζω ότι πρώτα από όλα, θα είναι η πραγματική ενοποίηση της Ευρώπης. Σαφέστατα η αντιμετώπιση του προσφυγικού και της λαθρομετανάστευσης, η άνοδος της ακροδεξιάς και βεβαίως, οι εμπορικές σχέσεις με μια παράδοξη Αμερική, αλλά και με την Κίνα που τα τελευταία χρόνια χτυπάει την «πόρτα» για να μπει στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Ενδεχομένως και οι επιπτώσεις του λεγόμενου Σινο-αμερικανικού εμπορικού «πολέμου»;

Αυτή η οικονομική διαμάχη περνάει από διάφορες φάσεις και πότε κορυφώνεται, πότε υπάρχει «ανακωχή». Την παρακολουθούμε, αλλά πρέπει να δίνουμε προσοχή και στις Ευρω-Ρωσικές σχέσεις που είναι ένα ζητούμενο, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομία των δύο μερών. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Κάτι που θα έπρεπε να τεθεί κατά τη γνώμη μου σε προτεραιότητα, είναι η διαμόρφωση ενός πιο ελκυστικού πλαισίου για επενδύσεις και ταυτόχρονα η «ελαστικοποίηση» της νομοθεσίας ως προς τις επενδύσεις. Αυτό θα σήμανε περισσότερα κεφάλαια με τα οποία θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση καλύτερα και ως αποτέλεσμα θα είχαμε μείωση και των φαινομένων ξενοφοβίας και της ανόδου των ακραίων πολιτικών.

Στις στρατηγικές απασχόλησης τώρα. Έχετε διατελέσει πρόεδρος του ΟΑΕΔ και γνωρίζετε καλά το αντικείμενο. Δίνονται επαρκή «εργαλεία» από την Ε.Ε στη χώρα μας για την περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας; Πχ. Ως χώρα, εκμεταλλευόμαστε όσο θα έπρεπε το ΕΣΠΑ, για δράσεις απασχόλησης;

Η απασχόληση γεννιέται μόνο μέσα από επενδύσεις. Οι παροχές της Ε.Ε είναι μόνο βοηθητικές. Αν δεν έχουμε επενδύσεις, δεν μπορεί να δημιουργήσουμε πια απασχόληση. Το κράτος δεν μπορεί πλέον να είναι η κύρια πηγή απασχόλησης στην Ελλάδα. Έχει πτωχεύσει και δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει έναν τέτοιο ρόλο.

Δυστυχώς, εδώ και 4 χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί ως διώκτης των επενδύσεων. Δεν έχει γίνει ούτε μια σοβαρή επένδυση και όσες προχωρούν, είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, είναι πως πολλοί επιχειρηματίες, περιμένουν να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ για να έρθουν, γνωρίζοντας πως το κόμμα είναι φιλικό στις επενδύσεις.

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας πρέπει να αλλάξει ώστε να έρθουν στη χώρα μας κεφάλαια για επενδύσεις;

Το κυρίαρχο πρόβλημα στην Ελλάδα για τους επενδυτές, είναι οι καθυστερήσεις λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας. Όπως λένε στη διεθνή αγορά, «επενδύσεις στην Ελλάδα, σημαίνει ο χρόνος που απαιτείται για τις αδειοδοτήσεις». Το κυρίαρχο δηλαδή θέμα για τον επενδυτή, είναι σε πόσο χρόνο θα γίνει η έκδοση των αδειών που χρειάζεται, για να προχωρήσει η επένδυση του.

Η ΝΔ έχει ήδη ετοιμάσει νομοθεσία για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει την άρση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο επενδυτής στην Ελλάδα. Επίσης το φορολογικό πλαίσιο και οι υψηλότατες εισφορές, είναι πολύ αποτρεπτικές για τον επενδυτή, αλλά και εξοντωτικές για τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα πληρώνουμε υψηλότατους φόρους, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, δηλαδή ούτε νοσοκομειακή περίθαλψη της προκοπής έχουμε, ούτε ασφάλεια, ούτε παιδεία κτλ.

Από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι η μείωση της φορολογίας και ο εξορθολογισμός των εισφορών. Βασικές προϋποθέσεις για να ανασάνει η αγορά και να μπορέσει να προχωρήσει.

Πως κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων;

Καταρχάς διευκρινίζουμε ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα, είναι ένας απλός παρατηρητής των θεμάτων και θερμός υποστηρικτής αυτών που κάνει η Κύπρος. Όσον αφορά ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από την Ελλάδα για την αξιοποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια προκήρυξη για τις έρευνες σε Ελληνικά εδάφη. Και αυτός ο τομέας έχει μείνει πάρα πολύ πίσω.

Επίσης, επισημαίνω ότι είναι εκκωφαντική η απουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον χειρισμό των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκονται τρία κράτη μέλη της Ε.Ε, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ελλάδα. Είμαι σίγουρη, ότι αν είχαμε ενεργή εμπλοκή θεσμικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα είχαμε τα προβλήματα αυτά με την Τουρκία, ή με την Αίγυπτο στο παρελθόν και τον Λίβανο.

Είναι ένα θέμα, που το βάζω στην προσωπική μου ατζέντα, εφόσον εκλεγώ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τι σας ώθησε στην επιλογή να κατέβετε ξανά ως υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ;

Η τροπή που παίρνουν τα εθνικά θέματα, ειδικά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένας λαός με την ψήφο του, πρέπει να προσέχει ποιους ψηφίζει να τον εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά σε διεθνείς οργανισμούς. Θα πρέπει να προσέχουμε, να ψηφίζουμε πρόσωπα τα οποία έχουν εμπειρία και ικανότητα χειρισμού των εθνικών μας θεμάτων.

Θεωρώ ότι έχω μια μακρά εμπειρία, ειδικά σε θέματα ενεργειακά, που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων. Ξέρω καλά τα θέματα αυτά και φιλοδοξώ να δραστηριοποιηθώ, εφόσον εκλεγώ, ειδικά σε αυτά.

Πηγή: https://www.grtimes.gr/apopsi/synenteuxeis-apopsi/niki-tzavela-quot-dioktis-quot-ton-ependyseon-i