Νίκη Τζαβέλα: «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνική ήττα»


tzabella-niki-L-e1553334795333-730x400

«Να ηττηθεί με μεγάλη διαφορά αυτό το «αριστερό» πολιτικό εξάμβλωμα» είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών, όπως υποστηρίζει η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Νίκη Τζαβέλα στη συνέντευξή της στη «ΒτΚ». Κι αυτό, «κυρίως για να τελειώνουν οι Ευρωπαίοι με τα παραμύθια περί «τεφλόν -χαρισματικού ηγέτη», και δευτερευόντως για να πάμε εμείς στην Ελλάδα σε εθνικές εκλογές, ώστε να τελειώσει και εδώ το παραμύθι». Θεωρεί, επίσης, ότι είναι σημαντικό να καταψηφισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη, γιατί θα δείξει ότι ξυπνήσαμε «μετά από δέκα χρόνια κρίσης και τέσσερα χρόνια πρωτοφανούς κοροϊδίας». Η κ. Τζαβέλα θέλει να βρεθεί στην Ευρωβουλή με μια συγκεκριμένη ατζέντα, να δώσει τη μάχη για τη διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων. «Η διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων θα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και την Κύπρο τα επόμενα χρόνια και οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν για να εδραιώσουμε τα συμφέροντά μας δεν είναι απλοί», αναφέρει χαρακτηριστικά, και διευκρινίζει ότι από την προηγούμενη θητεία της ως ευρωβουλευτής είχε προωθήσει συγκεκριμένη πρόταση, την οποία τώρα ελπίζει να ολοκληρώσει. «Πρέπει να συσταθεί το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μεσογείου. Προεδρεύουσα θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μόνιμα μέλη την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα κληθούν ως παρατηρητές όμορες χώρες στα ενεργειακά μας κοιτάσματα», τονίζει. Η υποψήφια ευρωβουλευτής εκφράζει την ανησυχία της για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση Τσίπρα. «Υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν θα ανησυχούσε; Και επαναλαμβάνω ότι είμαι μετριοπαθέστατη στα εθνικά θέματα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει εξωτερική πολιτική, έχει άγνοια κινδύνου και άγνοια εθνικού συμφέροντος. Μπερδεύει το εθνικό με το εθνικιστικό, και το συμφέρον το αντιλαμβάνεται σαν αριστερή παρεούλα στα αμφιθέατρα: «κακό πράγμα να κοιτάς το συμφέρον σου»».

Έχετε διατελέσει σε υψηλές θέσεις μεγάλων επιχειρηματικών οργανισμών, αλλά και ευρωβουλευτής. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να επαναδιεκδικήσετε την είσοδό σας στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.;

«Θα σας έλεγα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ότι εντάσσω τη δική μου υποψηφιότητα σε μια πολύ ευρύτερη ανάγκη για την Ευρώπη της επόμενης πενταετίας: να αλλάξει η εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή προς όφελος του κόσμου και των αληθινών ευρωπαϊστών. Ξέρετε, η μεγαλύτερη επιτυχία της Ε.Ε. αυτές τις δεκαετίες δεν ήταν η ειρήνη στην ήπειρο των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, ήταν η πολιτική της ατζέντα που έφερε την ειρήνη, την ευημερία, τη συνεννόηση, τη συνεργασία κρατών και λαών. Σήμερα αυτό το επίτευγμα κινδυνεύει πραγματικά. Κινδυνεύει να πισωγυρίσει η Ευρώπη, πρώτα απ’ όλα γιατί οι ηγεσίες δεν εκφράζουν επαρκώς τις κοινωνίες και γιατί οι κοινωνίες παρασύρονται όλο και περισσότερο από τις ακραίες φωνές των –ισμών».

Σας ανησυχεί, λοιπόν, η άνοδος της Ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών, η οποία θεωρείται βέβαιη στις επικείμενες ευρωεκλογές;

«Ασφαλώς! Με ανησυχεί πολύ, γιατί ο λαϊκισμός, αριστερός ή ακροδεξιός, είναι ιστορικά η μήτρα συγκρούσεων και δεινών, που πληρώνουν ακριβά οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Αυτή είναι και η τραγική ειρωνεία: όλοι αυτοί που ξιφουλκούν και φωνάζουν στο όνομα των λαών και των δικαιωμάτων απέναντι στις ελίτ, οδηγούν τελικά τους λαούς σε μεγαλύτερες περιπέτειες, ανισότητες, φτώχεια, στέρηση ελευθεριών…».

Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς θα αποτυπωθεί και στα νομοθετήματά της;

«Δεν πιστεύω ότι θα είναι σε θέση οι ακραίοι να διασφαλίσουν πλειοψηφίες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών αντέχουν ακόμη. Άρα, νομοθετικά τουλάχιστον, οι κραδασμοί θα είναι μικρότεροι. Ζημιά μπορεί να γίνει, και θα γίνει, αν θέλετε τη γνώμη μου, αν καταφέρουν να κυριαρχήσουν στη δημόσια συζήτηση, προβάλλοντας με κάθε τρόπο λαϊκιστικές θέσεις και ακραία ατζέντα. Εκεί δεν παίζει ρόλο η πλειοψηφία αλλά το ποιος προκαλεί και προβοκάρει καλύτερα. Μετά -όπως είδαμε και με την περίπτωση του Brexit– οι φωνακλάδες, λαϊκιστές, γραφικοί μπορεί να πετύχουν και την πλειοψηφία».

Από τι θεωρείτε ότι κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

«Από ηγεσίες μειωμένης αξιοπιστίας και κοινωνικής ευαισθησίας. Από την ολοένα και μεγαλύτερη αναντιστοιχία μεταξύ της κοινωνίας και των πολιτικών. Να σας το πω σχηματικά; Οι μαύρες λιμουζίνες στους κλειστούς από την αστυνομία δρόμους που σταματούν στις εισόδους μεγάρων και ο στριμωγμένος στο μετρό Ευρωπαίος που δουλεύει 10 ώρες τη μέρα, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο οικονομικά και φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ, είναι πρόβλημα. Δεν ήταν αυτό το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης».

Μα, μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της προστασίας των εργαζομένων και της προόδου της Οικονομίας;

«Να σας το θέσω αντίστροφα; Μπορεί να προοδεύσει μια εθνική ή υπερεθνική Οικονομία όπως η ευρωπαϊκή, χωρίς οι εργαζόμενοι, δηλαδή το 80-85% του ενεργού πληθυσμού, να νοιώθουν και να είναι προστατευμένοι; Αυτοί δεν είναι οι καταναλωτές, η κινητήρια δύναμη της αγοράς, τα «δυναμικά κοινά» που σας λένε στα ΜΜΕ οι διαφημιστές; Μην γελιέστε! Η σαρωτική επικράτηση της ελεύθερης Οικονομίας πολιτικά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, βασίστηκε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλων, όχι κάποιων, κι αυτό δεν είναι σοσιαλιστικό επιχείρημα είναι… καπιταλιστικό!».

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτής της ευρωκάλπης για την Ελλάδα;

«Να μια δύσκολη ερώτηση… Θα φανεί στενά κομματικό το σκεπτικό μο,υ αλλά δεν είναι: να ηττηθεί με μεγάλη διαφορά αυτό το «αριστερό» πολιτικό εξάμβλωμα. Κυρίως για να τελειώνουν οι Ευρωπαίοι με τα παραμύθια περί «τεφλόν -χαρισματικού ηγέτη» και δευτερευόντως για να πάμε εμείς στην Ελλάδα σε εθνικές εκλογές, ώστε να τελειώσει και εδώ το παραμύθι».

Αρχές Απριλίου ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τα Σκόπια ή τη Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι πλέον τον επίσημο όνομα της γειτονικής χώρας. Ποια είναι η άποψή σας για τα «απόνερα» της Συνθήκης των Πρεσπών και πώς θα πρέπει να διαχειριστεί η χώρα μας μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτή των εμπορικών ονομασιών και σημάτων;

«Έχω πει ότι αυτή η Συμφωνία ήταν μια εθνική ήττα. Ήττα από τα αποδυτήρια, διότι δεν μπήκαμε καν στο γήπεδο των διαπραγματεύσεων. Αυτή η κυβέρνηση πούλησε, για άγνωστους λόγους, τον αγώνα από πριν. Είναι απίστευτο το πώς χειρίστηκαν τόσο το ΥΠ.ΕΞ. όσο και το Μαξίμου το θέμα και πόσο βαθιά αγνοούσαν και αγνοούν τις επιπτώσεις της Συμφωνίας που υπέγραψαν με καουμπόικα καπέλα και γελάκια στις Πρέσπες. Κι αυτά σας τα λέει ένας απολύτως μετριοπαθής πολιτικός που πιστεύει στη διπλωματική οδό, στις διαπραγματεύσεις και στους έντιμους συμβιβασμούς. Αυτός, λοιπόν, δεν ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός, ήταν ένας ηλίθιος, ανισοβαρής συμβιβασμός. Θα δίνουμε τα επόμενα δέκα χρόνια μάχες σ’ όλο τον πλανήτη για τον επιθετικό προσδιορισμό «Μακεδονικό» σε όλα τα επίπεδα. Μας έλεγαν σαν επιχείρημα ότι συμφώνησαν στη γλώσσα και την εθνότητα, για να μην σπαταλάμε διπλωματικό κεφάλαιο με τη FYROM, και τώρα θα… δεκαπλασιάσουμε τη σπατάλη! Δείτε την εμπλοκή με την Κίνα και τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα που μας προέκυψε από το πουθενά…».

Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων της κυβέρνηση Τσίπρα όσον αφορά και την Αλβανία αλλά και την Τουρκία σας ανησυχεί;

«Υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν θα ανησυχούσε; Και επαναλαμβάνω ότι είμαι μετριοπαθέστατη στα εθνικά θέματα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει εξωτερική πολιτική, έχει άγνοια κινδύνου και άγνοια εθνικού συμφέροντος. Μπερδεύει το εθνικό με το εθνικιστικό και το συμφέρον το αντιλαμβάνεται σαν αριστερή παρεούλα στα αμφιθέατρα: «κακό πράγμα να κοιτάς το συμφέρον σου». Ε! Κάπως έτσι ακούσαμε το επικό να μην είμαστε «μοναχοφάηδες στο Αιγαίο» και ότι πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε με την Τουρκία… τα δικά μας δικαιώματα! Φαντάζομαι τι άλλα λένε λοιπόν, όποτε διαπραγματεύονται πίσω από κλειστές πόρτες».

Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση; Αν ναι, ποιες είναι οι νάρκες που βάζει στην Οικονομία;

«Η ναρκοθέτηση έχει γίνει χρόνια τώρα, από το α’ εξάμηνο του 2015 που μας τίναξε στον αέρα. Η Οικονομία μας ξαναγύρισε στη δυσκίνητη διαδικασία κρατικής εμπλοκής και περιορισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ίδια και χειρότερη με αυτή που μας οδήγησε στην κρίση του 2009. Χειρότερη, διότι είχε προηγηθεί η κρίση και οφείλαμε να κάνουμε τα πάντα για να βγει ο κόσμος, οι πολίτες, από την πενταετή λιτότητα και τη βαριά φορολόγηση. Όχι μόνον δεν βγήκε, αλλά σήμερα που μιλάμε, ακόμη περιμένουμε το φως στο τούνελ».

Με την έξοδο της χώρας στις αγορές, η Οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα;

«Λακωνικά, όχι! Η κανονικότητα στην Οικονομία αποτυπώνεται σε δείκτες που αφορούν στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στο εμπορικό ισοζύγιο και το ΑΕΠ. Ασφαλώς, γιατί δεν μου αρέσει να μηδενίζω, οι αγορές μάς δίνουν μια πρώτη σημαντική ανάσα, αλλά περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα κάνουμε στη συνέχεια, για να κρίνουν».

«Δεν μπορεί, πια, να μας κοροϊδεύει ο Τσίπρας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα για την εθνική κάλπη μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα. Γιατί είναι σημαντικό να καταψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη;

«Γιατί θα δείξει ότι ξυπνήσαμε… Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και τέσσερα χρόνια πρωτοφανούς κοροϊδίας εμπαιγμού θα σας έλεγα, ξυπνήσαμε! Ότι δεν μπορεί, πια, να μας κοροϊδεύει ο Τσίπρας ή ο επόμενος «Τσίπρας» που θα παίξει με το θυμό, την απελπισία ή τις ελπίδες μας, για να κάτσει σε μια καρέκλα αυτός και οι φίλοι του. Ότι πάθαμε, μάθαμε και, κυρίως, ωριμάσαμε . Ότι αποφασίσαμε να μην είμαστε, πια, ως πολίτες -ψηφοφόροι οι αφελείς ιθαγενείς που τους ξεγελάνε με καθρεφτάκια και χάντρες».

«Με ατζέντα η σύσταση Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μεσογείου»

Ποια είναι η μάχη που θέλετε να δώσετε εσείς στην Ε.Ε., αν εκλεγείτε, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών;

«Δεν είμαι άνθρωπος των μεγάλων λόγων. Μάχες για την πατρίδα μου έδινα και θα δίνω από όσες θέσεις βρέθηκα και θα βρεθώ στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι του χαρακτήρα μου άλλωστε. Έχω, όμως, μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα, τα ενεργειακά, που θεωρώ ότι τα άφησα, ας πούμε… ημιτελή! Η διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων θα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και την Κύπρο τα επόμενα χρόνια, και οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν για να εδραιώσουμε τα συμφέροντά μας δεν είναι απλοί. Από την προηγούμενη θητεία μου ως ευρωβουλευτής είχα προωθήσει συγκεκριμένη πρόταση, που τώρα ελπίζω να ολοκληρώσω. Είναι απλή και ρεαλιστική: πρέπει να συσταθεί το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μεσογείου. Προεδρεύουσα θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μόνιμα μέλη την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα κληθούν ως παρατηρητές όμορες χώρες στα ενεργειακά μας κοιτάσματα».

  • ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ…ΤΗΝ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ: «Η σημαντικότερη πολιτικός της μεταπολεμικής Γερμανίας και η μόνη ηγετική φυσιογνωμία στην Ευρώπη τα χρόνια της κρίσης. Όπως κάθε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, έκανε και μεγάλα λάθη»
  • ΤΟΝ ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «Σύμβολο μιας Ευρώπης που άντεξε και στην κρίση, και στο αντιευρωπαϊκό μέτωπο, και στις ακραίες φωνές. Για την Ελλάδα θα γραφτεί, νομίζω, ένα ειδικό κεφάλαιο για τον σπουδαίο ρόλο του και το 2011-12 και το 2015».
  • ΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: «Οι πρόεδροι των ΗΠΑ… παραδοσιακά κρίνονται μετά τη λήξη της θητείας τους!»

Πηγή: http://www.vradini.gr/νίκη-τζαβέλα-η-συμφωνία-των-πρεσπών-ε