Νίκη Τζαβέλα στο TOC: “Στον ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρουν κάθε επενδυτική προσπάθεια”


WhatsApp Image 2019-03-19 at 23.35.17

«Οι άνθρωποι αυτοί φοράνε τη μάσκα του υπάκουου «φιλελεύθερου» παιδιού εκτός Ελλάδας και εντός, σαμποτάρουν στην πράξη κάθε αναπτυξιακή επενδυτική προσπάθεια».

Πανελλαδικό μήνυμα εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική που εφαρμόζει στην οικονομία και τα εθνικά θέματα εκτιμά η Νίκη Τζαβέλα πως θα στείλουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές.

Η υποψήφια της ΝΔ για τις ευρωεκλογές με συνέντευξη της στο «The Toc» υποστηρίζει πως η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει πολύ μεγάλο κόστος για την χώρα. «Οι άνθρωποι αυτοί φοράνε τη μάσκα του υπάκουου «φιλελεύθερου» παιδιού εκτός Ελλάδας και εντός, σαμποτάρουν στην πράξη κάθε αναπτυξιακή επενδυτική προσπάθεια».

Παράλληλα πιστεύει πως λόγω του ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις αυτοδοικητικές δεν θα υπάρξει ζήτημα «χαλαρής» ψήφου ή αποχής που παραδοσιακά υπάρχει σε ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Με προβληματίζει περισσότερο για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τον τρόπο που θα εκφραστούν οι πολίτες για το μέλλον της Ε.Ε. Φοβάμαι ότι ο λαϊκισμός έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος και ότι εκεί η χαλαρότητα της ψήφου θα παίξει ρόλο».

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει πολιτική ανοησία την κυβερνητική στρατηγική που προσπαθεί να ταυτίσει τον νεοφιλελευθερισμό με την ακροδεξιά. «Αυτά είναι παιδαριώδη, προπαγανδιστικά ευρήματα ενός κομματικού επιτελείου που προσπαθεί απεγνωσμένα να στήσει ένα πολιτικό σκιάχτρο σαν τάχα μου «εχθρό» του λαού. Αν ψάχνουν για εχθρό, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».

-Γιατί η ΝΔ δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;

Διότι εκτιμά ότι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας, έχει πολύ μεγάλο κόστος για τη χώρα. Δυσβάσταχτο, θα σας έλεγα εγώ…. Αφήνοντας έξω από τον λογαριασμό τα εθνικά θέματα όπου δεν αποτιμάται καν η ζημιά, κοιτάξτε το κόστος στην Οικονομία. Οι άνθρωποι αυτοί φοράνε τη μάσκα του υπάκουου «φιλελεύθερου» παιδιού εκτός Ελλάδας και εντός, σαμποτάρουν στην πράξη κάθε αναπτυξιακή επενδυτική προσπάθεια. Ενεργούσαν ιδεοληπτικοί αριστεροί του 20ουαιώνα… Αλλά και σε θέματα Δικαιοσύνης, Ασφάλειας, Παιδείας, Υγείας παντού βλέπει κανείς μια αλλοπρόσαλλη ή εσκεμμένα καταστροφική πολιτική με κομματικό πρόσημο. Οι Ευρωεκλογές θα λειτουργήσουν σαν ένα πανελλαδικό «μήνυμα» του κόσμου Και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα δούμε και τη συνέχεια…

-Μόνο για την χώρα μας είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές ή διακυβεύεται και το μέλλον της Ευρώπης;

Δεν μου αρέσει να δραματοποιώ καταστάσεις αλλά έχετε δίκιο. Υπό μία έννοια το μέλλον της Ευρώπης θα χαραχτεί και θα αποφασιστεί σε αυτές τις Ευρωεκλογές. Δεν είναι μόνον το Brexit ούτε μόνον η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων που προφανώς έχουν σημάνει συναγερμό. Είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να συναποφασιστούν, να γίνουν πολιτικές πρακτικές που θα διασφαλίσουν το Ευρωπαϊκό μέλλον. Να σας πω ένα παράδειγμα με βάση την ατζέντα θεμάτων που εγώ χειρίστηκα: Κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια. Υπάρχει; Πώς και πού σχεδιάζεται θεσμικά και με ποιόν χρονικό ορίζοντα; Μη γελιόμαστε η Ε.Ε ως υπερεθνική δομή, τα αμέσως επόμενα χρόνια πρέπει να πάρει σοβαρές αποφάσεις για την περαιτέρω ενοποίηση της.

-Ωστόσο παραδοσιακά στην χώρα μας στις ευρωεκλογές η συμμετοχή δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Σας προβληματίζει η «χαλαρή» ψήφος;

Δεν με προβληματίζει για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό διότι δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη αποχή ή «χαλαρή» ψήφο σε πολύ μικρά κόμματα. Μην ξεχνάτε ότι συμπίπτουν και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές … Με προβληματίζει περισσότερο για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τον τρόπο που, όπως σας είπα και πριν, θα εκφραστούν οι πολίτες για το μέλλον της Ε.Ε. Φοβάμαι ότι ο λαϊκισμός έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος και ότι εκεί η χαλαρότητα της ψήφου θα παίξει ρόλο.

-Περιοδεύετε σε όλη τη χώρα, ποια μηνύματα παίρνετε από τους πολίτες που συναντάτε; Πως μπορεί να βοηθήσει η Ε.Ε. στην επίλυση ορισμένων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Θα σας απαντήσω πολύ ειλικρινά. Ο κόσμος αγωνιά και ρωτάει για το τι θα κάνει γι αυτούς η ΝΔ όταν θα γίνει κυβέρνηση κι όχι τι θα κάνει η Ευρώπη. Ίσως γιατί τα τελευταία δέκα χρόνια η Ευρώπη ταυτίστηκε με αρνητικό τρόπο με τους «δανειστές» και την «Τρόϊκα». Ίσως γιατί υπάρχει διάχυτη η αγωνία για το αν θα πάρει εμπρός η οικονομία. Αν αντί να «στεγνώνει» οικονομικά ένα νοικοκυριό στις 19 ημέρες, να μπορέσει επιτέλους να βγάλει τις υποχρεώσεις όλου του μήνα. Στο μόνο τομέα που πιστεύουν οι Έλληνες ότι μπορεί αν θέλει να τους στηρίξει η Ευρώπη, είναι οι επενδύσεις.

Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό;

Χαμογελαστά! Μα με συγχωρείτε είναι δυνατόν να μην χαμογελάει ή να γελάει κανείς όταν ακούει πολιτικές ανοησίες του τύπου ακροδεξιός -νεοφιλελευθερισμός; Τι σχέση έχει η ακροδεξιά με τις επιθετικά συντηρητικές έως φασίζουσες θέσεις της σε κοινωνικά θέματα και τις σοσιαλίζουσες θέσεις της στην οικονομία -εξ ου και ο εθνικοσοσιαλισμός- με τον Δυτικό φιλελευθερισμό ή ότι κάποιοι ονόμασαν στα 80ς νεοφιλελευθερισμό. Αυτά είναι παιδαριώδη , προπαγανδιστικά ευρήματα ενός κομματικού επιτελείου που προσπαθεί απεγνωσμένα να στήσει ένα πολιτικό σκιάχτρο σαν τάχα μου «εχθρό» του λαού. Αν ψάχνουν για εχθρό, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη.

-Μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΕΛΚ και η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μάνφρεντ Βέμπερ τι θα σήμαινε για τη ΝΔ και γενικότερα για την χώρα;

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατονομάστηκε από τον κ Τσίπρα ως «ανθέλληνας» …. Υποθέτω ότι σε λίγο θ’ ακούσουμε « Go back mister Weber!!» στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής περί δημιουργίας «εχθρών»… Να θυμίσω στον κ Τσίπρα ότι στο δικό του κόμμα, δικοί του Υπουργοί ήταν οι εραστές της δραχμής και οι αρχιτέκτονες του «ηρωϊκού Grexit» με έφοδο στο Νομισματοκοπείο…. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Κομισιόν, έκαναν τα πάντα για να διασφαλιστεί σε κρίσιμες ώρες λόγω των απίθανων χειρισμών του , η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αν ο κ Βέμπερ πάρει τη σκυτάλη από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ οι μόνοι που θα ενοχληθούν διότι θα χάσουν πολιτική επιρροή, είναι οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί όχι η Ελλάδα!

-Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία ή βλέπετε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών νωρίτερα;

Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια όπως έχει κάνει ήδη μετά το επεισοδιακό διαζύγιο και την πολιτική εξαγορά ψήφων στη Βουλή από τους ΑΝΕΛΛ. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών θα προκύψει μόνον αν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι τόσο αρνητικό ώστε να προκαλέσει προβλήματα συνοχής στην παρδαλή κοινοβουλευτική συμμαχία που έχει συνάψει.

-Πιστεύετε πως το πολιτικό κλίμα που επικρατεί είναι μη αναστρέψιμο για την κυβέρνηση; Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό;

Το κλίμα είναι μη αναστρέψιμο για την κυβέρνηση διότι πολύ απλά, δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις προς τους πολίτες. Αντίθετα κυβέρνησε με μόνο γνώμονα το συμφέρον μια μικρής κομματικής ηγετικής ομάδας . Αυτό δεν κρύβεται κάτω από το χαλί… Τώρα η κάκιστη συμφωνία των Πρεσπών ήταν κατά τη γνώμη μου η κορύφωση. Ξέρετε ακόμη και όσοι δεν είναι Μακεδόνες, όσοι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, όσοι ήταν αδιάφοροι, όλοι ένοιωσαν κάτι πολύ βαρύ: Ότι ηττηθήκαμε εθνικά ότι είμαστε πιο αδύναμοι ακόμη κι από τα Σκόπια!

Πηγή: http://www.thetoc.gr/politiki/article/niki-tzabela-sto-toc-ston-suriza-sampotaroun-kathe-ependutiki-prospatheia