Ν. Τζαβέλλα στην ThessNews: «Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών»


Ν. Τζαβέλλα στην ThessNews: «Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών»
συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ || xenikol@hotmail.com

«Έχω πει ότι αυτή η Συμφωνία ήταν μια εθνική ήττα. Ήττα από τα αποδυτήρια, διότι δεν μπήκαμε καν στο γήπεδο των διαπραγματεύσεων. Αυτή η κυβέρνηση πούλησε, για άγνωστους λόγους, τον αγώνα από πριν» τονίζει στην ThessNews η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Νίκη Τζαβέλλα.

«Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, επιλέγοντας μια ισχυρή ΝΔ, στέλνουμε και ένα δυνατό εσωτερικό πολιτικό μήνυμα, ότι έχει φτάσει πλέον η ώρα της πολιτικής αλλαγής» σημειώνει.

Για τη ΝΔ σήμερα, οι ευρωεκλογές αποτελούν «πρόκριμα» για τις εθνικές εκλογές. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Φυσικά και είναι πρόκριμα. Κάθε φορά που οι ευρωεκλογές προηγούνται των εθνικών εκλογών κατά μερικούς μήνες, το αποτέλεσμα τους πέραν της ουσιαστικής τους σημασίας -δηλαδή το ποιοι πολιτικοί και με ποιες αντιλήψεις θα εκπροσωπούν τη χώρα στην Ευρώπη- είναι το ακριβέστερο «γκάλοπ». Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε καταγράψει είναι ότι αν υπάρχει μια καθαρή διαφορά, αυτή δεν ανατρέπεται αλλά διευρύνεται στις εθνικές εκλογές για το κόμμα που ήρθε πρώτο. Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης, οι ευρωεκλογές είναι και πλέον πρόκριμα ωρίμανσης για εμάς τους Έλληνες. Πρέπει να απαντήσουμε με ένα ηχηρό «όχι» στον λαϊκισμό. H παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει πολύ μεγάλο κόστος για τη χώρα.
Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, επιλέγοντας μια ισχυρή ΝΔ, στέλνουμε και ένα δυνατό εσωτερικό πολιτικό μήνυμα, ότι έχει φτάσει πλέον η ώρα της πολιτικής αλλαγής.

Γίνεται πολλή κουβέντα για τον ρόλο των ευρωβουλευτών και του ευρωκοινοβουλίου. Αρχίζει κι ωριμάζει η συζήτηση ως προς το ποιοι θα μας εκπροσωπούν;
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας καθορίζεται από τις Βρυξέλλες. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νομοθετεί. Όλοι οι νόμοι που ορίζουν τη ζωή μας προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Πρέπει να πάνε άτομα τα οποία γνωρίζουν τη διεθνή πραγματικότητα αλλά έχουν και σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις ώστε να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να υποστηρίξουν και να περάσουν τις ελληνικές θέσεις. Δυστυχώς δεν εκλέγονται με αυτό το σύστημα πάντα οι καταλληλότεροι και για αυτό έχουμε μία χαλαρή εκπροσώπηση. Αυτή την πενταετία το θεωρώ ανεπίτρεπτο, που δεν κινήθηκε κανένα θέμα για την «εισβολή» λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και μία ανοργάνωτη κατάσταση στο θέμα των μεταναστών. Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν μπορούσε να ξεσηκώσει τον κόσμο; Θα σας επαναλάβω ότι η επόμενη 5ετία θα είναι πολύ καθοριστική, άλλωστε αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος που αποφάσισα να επιστρέψω, γιατί το πρόγραμμα της νομοθεσίας στην Ε.Ε. είναι μία πρόκληση.

Παρατηρείται άνοδος των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη. Εσείς φοβάστε ότι μπορεί να οδηγήσει την Ε.Ε. ακόμα και σε αποσύνθεση αυτή η αυξανόμενη πίεση;
Όχι, διότι είμαι φύσει αισιόδοξη και θέσει μαχητική. Πιστεύω ότι θα γίνουν οι αλλαγές εκείνες που απαιτούνται για να γεφυρωθούν χάσματα και ανισότητες, να διορθωθούν οι λάθος πολιτικές και οι επικίνδυνες για την Ενωμένη Ευρώπη απόψεις. Η άκρα δεξιά όπως και ο αριστερός λαϊκισμός βρίσκουν έδαφος όταν οι δημοκρατικές, προοδευτικές και μετριοπαθείς δυνάμεις εκτρέπονται από την πορεία τους.
Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και η δραματική συμπίεση της μεσαίας τάξης προς όφελος των λίγων, δεν είναι φανταστικά προβλήματα, είναι πραγματικά και απαιτούν λύσεις. Γι’ αυτό θα παλέψω.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ελληνικό «στοίχημα» της περιόδου που βρίσκεται μπροστά μας; Και ποια η προτεραιότητα σας αν εκλεγείτε;
Ανάπτυξη που θα βασίζεται σε παραγωγικές στέρεες βάσεις. Τίποτε άλλο και απολύτως καμία απόκλιση από αυτόν τον στόχο. Δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχουν θαύματα δεν υπάρχει παρά ένας δρόμος: να ορισθούν εθνικοί στόχοι σε τομείς που η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει, εκεί δηλαδή που έχει συγκριτικά σημαντικά πλεονεκτήματα και όλοι μαζί να προσηλωθούμε σε αυτούς. Τέσσερα χρόνια τώρα, πάμε χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο με μόνο «επίτευγμα» κάτι θηριώδη πλεονάσματα από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων. Συνταγή αυτοκτονίας. Και για να αναφέρω το θέμα που είναι από τα πρώτα στην ατζέντα μου εάν εκλεγώ, η ενέργεια.
Η αλήθεια είναι ότι όταν το 2009 ως μόνιμο μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, άνοιξε για πρώτη φορά την ατζέντα για θέματα της Ασφάλειας για τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ελάχιστοι στην Ελλάδα είχαν συνειδητοποιήσει σε βάθος και σε όλη την έκταση τη σημασία που έχει για τη χώρα μας και για την Κύπρο, ο συγκεκριμένος τομέας. Δέκα χρόνια μετά όλοι συζητάμε πια για τριμερείς Συνόδους Κορυφής, για την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, για αγωγούς όπως ο East Med κλπ. Θα προωθήσω την πρόταση να συσταθεί το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μεσογείου. Ένα είδος συμβουλίου στο οποίο προεδρεύουσα θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μόνιμα μέλη την Ιταλία την Ελλάδα και την Κύπρο και θα κληθούν ως παρατηρητές η Τουρκία, ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έτσι θα αρχίσει ο διάλογος για το πώς θα λειτουργούμε.

Επιγραμματικά τα θέματα που θα σας απασχολήσουν αν εκλεγείτε;
Θα σας έλεγα ότι στην ατζέντα μου εάν εκλεγώ, έχω συμπεριλάβει θέματα για την ιδιαίτερη φροντίδα με προγράμματα επανένταξης των ηλικιών 40-60 όπως π.χ. κίνητρα στις επενδύσεις για απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού 40-60 ετών, μια ευρωπαϊκή πολιτική για τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση. Σημαντικό θέμα επίσης είναι η
ευρωπαϊκή λύση στο συνταξιοδοτικό για τις χώρες του ευρώ, καθώς και η ευρωπαϊκή λύση για την ιατρική περίθαλψη ως μέρος της κοινωνικής πολιτικής για τις χώρες του ευρώ. Ένα θέμα εξίσου σοβαρό είναι το ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νεόπτωχους στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση και ριζική αλλαγή του πλαισίου κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νεόπτωχων Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Η Ελλάδα φθίνει δημογραφικά. Η Ευρώπη φθίνει δημογραφικά. Χρειάζονται λοιπόν προτάσεις για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενδυνάμωσης του ελληνικού και ευρωπαϊκού πληθυσμού. Θα επαναλάβω όμως ότι κοινωνική πολιτική χωρίς επενδύσεις, δεν γίνεται.

Ποια είναι η άποψή σας για τα «αποτελέσματα» της Συνθήκης των Πρεσπών και πώς θα πρέπει να διαχειριστεί η χώρα μας μια σειρά από ζητήματα;
Έχω πει ότι αυτή η Συμφωνία ήταν μια εθνική ήττα. Ήττα από τα αποδυτήρια, διότι δεν μπήκαμε καν στο γήπεδο των διαπραγματεύσεων. Αυτή η κυβέρνηση πούλησε, για άγνωστους λόγους, τον αγώνα από πριν. Είναι απίστευτο το πώς χειρίστηκαν τόσο το ΥΠ.ΕΞ. όσο και το Μαξίμου το θέμα και πόσο βαθιά αγνοούσαν και αγνοούν τις επιπτώσεις της Συμφωνίας που υπέγραψαν με καουμπόικα καπέλα και γελάκια στις Πρέσπες. Κι αυτά σας τα λέει ένας απολύτως μετριοπαθής πολιτικός που πιστεύει στη διπλωματική οδό, στις διαπραγματεύσεις και στους έντιμους συμβιβασμούς. Αυτός, λοιπόν, δεν ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός, ήταν ένας ηλίθιος, ανισοβαρής συμβιβασμός. Θα δίνουμε τα επόμενα δέκα χρόνια μάχες σ’ όλο τον πλανήτη για τον επιθετικό προσδιορισμό «Μακεδονικό» σε όλα τα επίπεδα. Μας έλεγαν σαν επιχείρημα ότι συμφώνησαν στη γλώσσα και την εθνότητα, για να μην σπαταλάμε διπλωματικό κεφάλαιο με τη FYROM και τώρα θα… δεκαπλασιάσουμε τη σπατάλη! Δείτε την εμπλοκή με την Κίνα και τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα που μας προέκυψε από το πουθενά..

Από το φύλλο της THESSNEWS #158 (18/05/2019-19/05/2019)

Πηγή: http://www.thessnews.gr/article/133829/n-tzabella-stin-thessnews-ethniki-itta-i-symfonia-ton-prespon