Η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε στη Ν.Δ.

Η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε στη Ν.Δ.


«Η παρούσα Ν.Δ. αντιπροσωπεύει τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς» και «προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την ομηρία μιας αριστερής δογματικής θολοκουλτούρας, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τη μετατρέψει σε πρόταση σοβαρής κυβερνητικής πολιτικής». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποδεσμεύτηκε από τον ΛΑΟΣ και επέστρεψε στη Ν.Δ. Οπως τονίζει η κυρία Τζαβέλα, θα πρέπει εν όψει των ευρωεκλογών «να συσπειρωθεί όλη η Κεντροδεξιά και η λαϊκή Δεξιά» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «πάσχει από το σύνδρομο της ειδυλλιακής κοινωνίας, όπου όλοι από κάπου θα πληρωνόμαστε». Κρίνοντας το έργο της κυβέρνησης, σημειώνει ότι είναι θετικό αλλά «όχι πάντα και όχι παντού», ενώ δίνει έμφαση στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και την απασχόληση.

Κυρία Τζαβέλα, εδώ και μία εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξή σας στη Ν.Δ. Είχατε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τι σας έκανε να αποδεσμευτείτε από τη συνεργασία σας με τον ΛΑΟΣ και να επιστρέψετε στη Ν.Δ.;
Είμαστε μπροστά σε καθοριστικές για την πατρίδα μας εκλογές. Ιδιαίτερα για τις ευρωεκλογές θα πρέπει να συσπειρωθεί όλη η Κεντροδεξιά και η λαϊκή Δεξιά, σε έναν αγώνα, για να διασφαλίσουμε όχι μόνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας αλλά και την αλλαγή της Ευρώπης σε μια Ευρώπη της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Αν αυτό που ονομάζετε λαϊκή Δεξιά είναι και το ΛΑΟΣ, τι σας έκανε να συνεργαστείτε το 2009 με τον Γιώργο Καρατζαφέρη; Είχατε διατελέσει διοικητής του ΟΑΕΔ και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ.
Από το 1996 είχα αποχωρήσει από την πολιτική και δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το 2009 αποφάσισα να επιστρέψω στην πολιτική με τον ΛΑΟΣ. Ηταν το μοναδικό κόμμα της ευρύτερης Κεντροδεξιάς που εξέπεμπε συγκεκριμένο στίγμα της παράταξης. Σημειωτέον ότι ποτέ μου δεν μετάνιωσα γι’ αυτή μου την επιλογή. Είχαμε μια άψογη συνεργασία με τον Γ. Καρατζαφέρη και πιστεύω ότι η απουσία του είναι απώλεια για το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πιστεύετε ότι η παρούσα Ν.Δ. αντιπροσωπεύει τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς;
Αν δεν το πίστευα θα επέστρεφα στον ιδιωτικό τομέα. Μην ξεχνάτε ότι για δεκαετίες η χώρα ήταν όμηρος της Αριστεράς. Δεν έχει σημασία ποιοι κυβερνούσαν. Οι κυβερνητικές πολιτικές ήταν αυτά που υπαγόρευε η Αριστερά στην Ελλάδα. Μας λοιδορούσαν όταν δηλώναμε πατριώτες, καλοί οικογενειάρχες, χριστιανοί ορθόδοξοι, όχι με δογματισμό, αλλά με σεβασμό στις αξίες και τις αρχές που κράτησαν όρθια τη χώρα μας. Η παρούσα Ν.Δ. προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την ομηρία μιας αριστερής δογματικής θολοκουλτούρας, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τη μετατρέψει σε πρόταση σοβαρής κυβερνητικής πολιτικής. Δεν το θέτω στη βάση ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Είναι ένας επικίνδυνος αόριστος πολιτικός λόγος, ανασταλτικός για κάθε προσπάθεια πραγματικής προόδου. Γι’ αυτό έχουμε και την αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. από αυτό που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο πρακτικά, πού βλέπετε την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής;
Στο ότι προσπαθεί να φτιάξει μια Ελλάδα που θα λειτουργεί χωρίς τη συνεχή προστασία του κράτους. Λέω τη συνεχή, διότι το κράτος οφείλει να κρατήσει τη διαχείριση πολιτικών που ωφελούν τον πολίτη. Αλλά το κράτος ως εργοδότης ή ιδιοκτήτης μάς τελείωσε. Μας έφτασε στον πάτο. Οι συνδικαλιστές και οι κομματάρχες θεώρησαν τους εαυτούς τους ιδιοκτήτες της κρατικής οικονομίας. Ιδιότυποι ιδιοκτήτες, που λεηλάτησαν και οδήγησαν την οικονομία να τσακιστεί στα βράχια. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ο καημένος- πάσχει από το σύνδρομο της ειδυλλιακής κοινωνίας, όπου όλοι από κάπου θα πληρωνόμαστε.

Γιατί χαρακτηρίζετε «καημένο» τον ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί δείχνω κατανόηση πάντα στον παλιμπαιδισμό της Αριστεράς. Αυτό όμως, έτσι, για την κουβέντα. Οταν ο παλιμπαιδισμός επιχειρεί να γίνει κυβερνητική πολιτική, είναι επικίνδυνος.

Ποια θετικά έργα βλέπετε να έχει κάνει η κυβέρνηση;
Προσελκύσαμε επενδύσεις σε μια περίοδο που όλοι φοβούνται να βάλουν χρήματα στην ελληνική οικονομία. Λίγο το έχετε αυτό; Είχαμε την Cosco, τον «Αστέρα», τη Ryanair, την άρση του καμποτάζ που φέρνει δεκάδες κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια μας με πολλαπλασιαστική οικονομική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες. Η επιλογή του αγωγού TAP μεγάλο θέμα, μας ανεβάζει γεωπολιτικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μας οδηγήσει σε λύσεις της βιωσιμότητας του χρέους. Και όλα αυτά χάρη στην αντοχή των Ελλήνων. Εχουμε ως πολίτες εξαντλήσει πια τα όριά μας, τα οικονομικά, αλλά συνεχίζουμε γιατί βαθιά μέσα μας όλοι θέλουμε η Ελλάδα να ορθοποδήσει.

«Εθεσα πρώτη τα ενεργειακά. Ο Ελληνας υποφέρει και πεθαίνει χωρίς θέρμανση»

Είναι φανερό ότι βλέπετε θετικά τη δουλειά της κυβέρνησης.
Οχι πάντα και όχι παντού. Αλλά το χρέος μου ως ευρωβουλευτής είναι να επισημάνω τα λάθη στους κυβερνώντες και να προσπαθώ να επιβάλλω τις ενδεδειγμένες λύσεις και μέσα από τα ευρωπαϊκά όργανα. Για παράδειγμα, εδώ και δύο χρόνια αγωνίστηκα για χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής για τις χώρες σε οικονομική κρίση, εκτός του ΕΣΠΑ. Αυτή την εβδομάδα ψηφίσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο τη σύσταση του ευρωπαϊκού ταμείου για τους πολίτες που έχουν πρόβλημα επισιτισμού και στέγης. Ψηφίσαμε επίσης την πρωτοβουλία για την κάλυψη της ανεργίας των νέων, με χρηματοδότηση εκτός ΕΣΠΑ πάλι. Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα των πολιτικών στην Ευρώπη της γραφειοκρατίας; Σου λένε “δεν προβλέπεται χρηματοδότηση εκτός κανόνων του ΕΣΠΑ”. Μα όταν ορίστηκαν οι κανόνες του ΕΣΠΑ δεν βυθιζόταν η μισή Ευρώπη στην ανεργία. Γι’ αυτό είμαστε οι πολιτικοί, για να νομοθετούμε για τα αναγκαία όταν δεν προβλέπονται από την παρούσα νομοθεσία.

Ετσι δουλέψατε και για την ΑΟΖ και για το ενεργειακό κόστος;
Και βέβαια. Ηταν η έκθεσή μου για τον ευρωπαϊκό Ενεργειακό Οδικό Χάρτη που έθεσε για πρώτη φορά το θέμα της ενεργειακής φτώχειας, του κινδύνου του υψηλού ενεργειακού κόστους για την ευρωπαϊκή οικονομία και την επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ενδογενούς πλούτου της. Ο Ελληνας πολίτης υποφέρει και πεθαίνει χωρίς θέρμανση, η οικονομία μας καταρρέει υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους και μια δογματική ευρωπαϊκή νομοθεσία μάς δυσκολεύει αφάνταστα στην αξιοποίηση του ενδογενούς πλούτου μας.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν λύσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας;
Αυτές οι πληγές της κοινωνίας μας θα γιατρευτούν μέσα από τις επενδύσεις. Είναι το κυρίαρχο μέσο για τη δημιουργία απασχόλησης. Η κυβέρνηση θέλει -και ξέρει πώς- να δημιουργήσει κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων. Προσκρούει πάντα στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Και είναι πολύ σημαντικό ότι επί ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. επιτέλους στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου τίθεται το θέμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη που καταρρέει.